After the apocalypse: the representations of intolerance in McCarthy’s «The Road» - Качур, Ірина (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2021)
У статті досліджується художнє втілення толерантності та нетолерантності у романі К. Маккарті «Дорога». Феномен толерантності цікавив і продовжує цікавити філософів та письменників, які ставлять собі за мету розкрити справжню природу людської особистості та проникнути в глибини людської душі. Навіть тепер цей концепт привертає увагу політиків, майстрів слова та звичайних людей як спосіб досягти порозуміння та визнання у світі, що стрімко розвивається. Філософи розглядають толерантність як невід’ємну частину особистості та вважають, що людина по своїй природі толерантна до інших, вона визнає право кожного на повагу та індивідуальність. У художній літературі це поняття розглядається у тісному зв’язку з нетерпимістю, яка може приймати різні форми, такі як моральний чи фізичний гніт, неприйняття людської індивідуальності, заборона вільно висловлювати свою думку тощо, що може бути спровоковано урядом або суспільством. На противагу нетолерантності толерантність частіше зустрічається в дитячій літературі і зображається як терпиме ставлення до поглядів, способу життя інших людей. Кормак Маккарті, відомий американський письменник, твори якого змушують читачів замислитися над важливими питаннями людського існування, у постапокаліптичному романі «Дорога» досліджує ставлення головних героїв (батька та сина) один одного та до інших персонажів. Письменник прагне з’ясувати, чи в майже повністю зруйнованому світі, де кожен змушений боротися за своє власне існування, ще є місце для доброти та людяності. Протагоністи не завжди залишаються толерантними і розуміючими, до тих, кого зустрічають на своєму шляху, оскільки виживання їхньої групи (сім'ї) залежить від їхнього вибору. Таким чином, людина ставиться толерантно до інших, допоки це не шкодить її власним інтересам.