МОВНА РЕПРЕЗЕНТАЦІЯ КУЛЬТУРНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ТА ІНАКШОСТІ В РОМАНІ Ж.-М. ЛЕ КЛЕЗІО «ПУСТЕЛЯ» - Kulagina, Olga (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2018)
У статті розглядаються основні мовні засоби передачі опозиції між рідною та інакшою культурами мігранта в сучасній французькій літературі на матеріалі роману нобелівського лауреата Ж.-М.Г. Ле Клезіо «Пустеля» (1980 г.). Подається коротка характеристика періоду історії Франції, коли роман був надрукований. Аналізується репрезентація сприйняття обох культур (своєї — марокканської, й іншої — французької), яка проходить кілька етапів: заочне захоплення іншою культурою під впливом існуючих стереотипів, втрата власної культурної ідентичності й адаптація до інакшості французької культури, поступове розчарування, втеча від іншої культури і повернення до своєї ідентичності. Виявляються найбільш значущі лінгвістичні засоби для зображення кожного етапу, а також лексичні поля, за допомогою яких репрезентуються обидві культури.