Генологія в оптиці структуралізму: парадигматика / синтагматика - Ткаченко, Анатолій (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2013)
У статті обґрунтовано авторську модель-схему літературної генерики, в якій при збереженні спадкоємності з класичним поділом на літературні роди (епос, лірика, драма) переосмислено поняття виду не як жанру, а як типу письма (проза, поезія, драматургія). На кожен зі щаблів генологічної ієрархії поширено поняття різновидів (родових, видових, жанрових). Так здійснюється перехід від лінійних вимірів до об’ємних та увиразнюється єдність змісту (вертикальна вісь родів, або парадигматика) і форми горизонтальна вісь видів, або синтагматика).