ОРГАНІЗАЦІЯ ХУДОЖНЬОГО ПРОСТОРУ В РОМАНІ М. ТА С. ДЯЧЕНКІВ «VITA NOSTRA» - Tsikavyi, Serhii (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2018)
Стаття присвячена аналізу простору в романі сучасних українських фантастів М. та С. Дяченків «Vita nostra». Із застосуванням наратологічного та геопоетичного підходів вдалося визначити особливості світу, створеного в аналізованому творі. Охарактеризовано основні просторові рамки, визначено особливості їх наративних функцій. Доведено послідовне руйнування конвенційних ознак курорту, особистого простору та міста провінційного; у романі «Vita nostra» культурно-просторова відповідність поступається розгортанню інших смислів: відповідно — випробування, дім, метаморфоза. Окремо проаналізовано фіктивні міста в романі — Торпу та його оприявлення в гіпертекстовій реальності. Визначено показові геопоетичні параметри цих топосів, окрему увагу приділено інтерпретації центрованості гіпертекстового урбаністичного простору. Простежено особливості деформації просторовості під впливом метаморфози героїні. Відзначено, що центральне фантастичне припущення корелює зі специфічними параметрами місця / простору: суб’єктивність, повторюваність, включеність окремих рамок у наративний всесвіт, стирання меж між приватним та комунальним просторами.