ПРОБЛЕМА ІСТОРИЧНОЇ ПАМ’ЯТІ В ПРОЗІ М. КОСТОМАРОВА - Terekhova, Iryna (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2018)
У статті автор аналізує проблему історичної пам’яті в прозі М. Костомарова, спираючись на матеріали повістей «Черниговка», «Сын», «Сорок лет». Історіософські погляди М. Костомарова потрактовано у світлі ідейно-естетичної платформи романтизму з домінантою на ідеалізації історичного минулого. Визначено, що концепція історичної пам’яті в прозі Костомарова базується на вмінні відтворювати колорит епохи XVI–XVIII століть. З’ясовано, що Костомаров у своїх повістях надає перевагу таким художнім принципам, як документальність і концентрація на фактах. Провідним у художньому світі прози письменника є історизм. Предметом зображення в повістях Костомарова стають представники різних прошарків суспільства протягом різних історичних епох. З’ясовано, що в повістях «Сын», «Черниговка» історичну епоху репрезентовано співвідношенням життєвої та художньої правди. У повісті «Сорок лет» проблему історичної пам’яті розглянуто в переплетінні з проблемами гріховного і праведного.