INTELEKTUALNE WALORY POWIEŚCI KRYMINALNYCH (NA PRZYKŁADZIE TWÓRCZOŚCI MARKA KRAJEWSKIEGO) - Bajda, Anna (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2016)
Artykuł jest próbą przedstawienia powieści kryminalnej jako gatunku literackiego o wyjątkowym potencjale. Na przykładzie twórczości Marka Krajewskiego zostało zaprezentowane, w jaki sposób autorzy współczesnych kryminałów adaptują do swoich tekstów elementy innych gatunków, aby decydujący motyw sensacyjny ukazać na jak najbardziej przekonującym historycznie, obyczajowo czy psychologicznie tle.