МОТИВ ІНЦЕСТУ В ПОВІСТІ Г. КВІТКИ-ОСНОВ’ЯНЕНКА «ЛОЖНЫЕ ПОНЯТИЯ» ТА РОМАНІ М.Ґ. ЛЬЮЇСА “THE MONK: A ROMANCE” - Chyk, Denys (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2016)
У статті здійснено аналіз специфіки мотиву інцесту в повісті «Ложные понятия» Г. Квітки- Основ’яненка та романі “The Monk: A Romance” М.Ґ. Льюїса. З’ясовано, що сюжети цих творів підпорядковані архаїчному міфові про марність здобуття справжнього знання. Автор статті доходить висновку про те, що мотив інцесту між братом і сестрою в художній літературі, зокрема в літературі романтизму, має принципову відмінність від вираження традиційного Едіпового «сценарію».